Open

0533 810 21 11

0232 999 17 55 / 0553 204 26 20

info@opdrniyazibulbul.com

Eposta Adresimiz

Mistral Ofis Binası, K: 6, D: 67

Çınarlı Ankara Cad. No:15, Konak, İzmir

  • Çınarlı Ankara Cad. No:15 K: 6 D:67 Mistral, İzmir
  • info@opdrniyazibulbul.com

Sarı Nokta Hastalığı

Teşhis ve Tedavisi

Sarı Nokta Hastalığı

sari-nokta-hastaligi

Sarı Nokta Hastalığı Teşhis ve Tedavisi

Sarı nokta hastalığı merkezi görüşte kayıp oluşmasına sebep olan bir hastalıktır. Aynı zamanda “makula dejenerasyonu” olarak da adlandırılır ve makula bölgelerinde bulunan hücrelerinin işlev kaybı anlamına gelir. Retinada bulunan makula isimli ve “sarı nokta” olarak da bilinen bölge, merkezi görüş ve detayların görülmesi için gereklidir. Özellikle yaşa bağlı olarak bu bölgedeki hücreler zamanla işlevlerini kaybedebilir. Bu işlev kaybının sonucunda da merkezi görüş kaybı oluşur. Oluşan görme kaybı başta küçük bir alanı kaplasa da zamanla alan genişler ve görme kaybı artar. Hastalığın oluşma riski yaş ilerledikçe artmaktadır ve genellikle 55 yaş üzerindeki bireylerde görülür. Sarı nokta hastalığı, sebep olduğu merkezi görme kaybı nedeniyle yaşam kalitesini oldukça düşüren bir problemdir.

Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Erken teşhis hastalığın ilerlemesini engellemede büyük rol oynasa da ilk başta belirtileri fark etmek zordur. Sarı nokta hastalığının belirtileri kademeli şekilde ilerler ve süreç boyunca görüşte değişimin farkına varmamak mümkündür. Merkezi görüş kaybı fark edilmeye başladığında hastalık çok ilerlemiş olabilir. Sarı nokta hastalığının bazı belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Merkezi görüşte netlik kaybı veya görüşün belirli noktalarda tamamen kaybedilmesi.
  • Bozuk ve belirgin olmayan bir görüş. Özellikle kitap okurken dalgalı ve bozulmuş harfler görülebilir.
  • Işıksız ortamlarda görülen detayların azalması ve parlak ışığa duyarlılık.
  • Renkleri ve yüzleri ayırt etmede yaşanan güçlük.

Semptomların yalnızca bir gözde bulunması durumunda da fark edilmeleri daha zor olabilmektedir. Çünkü iki gözle birlikte bakarken anormal belirtiler daha az belirgin olmaktadır. Belirtilerin ortaya çıkması durumunda göz doktorunuzla en kısa sürede görüşmeli ve muayene olmalısınız. Bu şekilde hastalık çok ilerlemeden tedavi sürecine başlanabilir. Zor fark edilen semptomlara sahip olması nedeniyle sarı nokta hastalığının teşhisi için düzenli kontrollere gitmek faydalı olacaktır.

Sarı Nokta Hastalığı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Sarı nokta hastalığının teşhisi yalnızca bir göz doktoru tarafından yapılabilir. İlk olarak semptomların belirlenmesi için göz doktorunuz size basit görüş testleri yaptırabilir. Bunun yanında retina ve makuladaki değişimleri görmek için özel bir araçla gözlerinizi inceleyebilir. Bu tip testler sarı nokta hastalığının en belirgin etkilerini incelemek için kullanılır. Kesin bir teşhis için daha detaylı testlerden yararlanılır.

Sarı nokta hastalığının teşhisinde özel bir cihazla retina dikkatli şekilde incelenir. Bu cihaz retina ve makula bölgelerinin detaylı görsellerini oluşturmaktadır. Böylece mümkün olan en detaylı şekilde bu bölgeleri inceleme fırsatı oluşur. Makula bölgesinde bir hasar varsa hasarın boyutu ve ciddiyeti incelenir. Bölgedeki hasara göre sarı nokta hastalığı teşhis edildikten sonra türünün ne olduğu belirlenir. Yaş ve kuru makula dejenerasyonu olmak üzere bu hastalığın iki farklı türü bulunur. Bu inceleme yönteminin dışında kesin olarak emin olmak için farklı yöntemlerden de yararlanılabilir.

Sarı Nokta Hastalığı Sebepleri Ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Sarı nokta hastalığı genellikle yaş ilerledikçe oluşan ve sarı nokta bölgesindeki hasara bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Yaş önemli faktörlerden biri olsa da sarı nokta hastalığında genetik faktör de önemlidir. Ailede sarı nokta hastalığının başka bireylerde görülmesi hastalığın oluşma riskini arttırmaktadır. Bazı araştırmacılara göre güneş ışığına gözlerin fazla maruz kalması da sebepler arasındadır. Sarı nokta hastalığı için genel sebepler ve risk oluşturan durumları şu şekilde sayabiliriz:

  • Yaşlanma: Sarı nokta hastalığı özellikle yaşlı bireylerde görülmektedir. 55 yaşın üzerinde hastalığın oluşma riski artmaktadır. Hastalık zamanla sarı nokta bölgesinde oluşan aşınma sonucu gerçekleşmektedir.
  • Cinsiyet: Sarı nokta hastalığı erkeklerden çok kadınları etkilemektedir.
  • Genetik ve aile geçmişi: Hastalığın oluşmasında genetik yatkınlık önem taşımaktadır.
  • Kardiyovasküler hastalıklar: Kalp ve damar sağlığını etkileyen hastalıklara sahip bireylerde sarı nokta hastalığının oluşması riski daha yüksektir.
  • Obezite: Aşırı kilolu olmak sarı nokta hastalığının oluşmasını etkileyen etkenlerden biridir. Yaşlı bireylerde kilonun da yüksek olması sarı nokta hastalığı riskini arttırır.
  • Hareketsizlik: Hareketsiz bir yaşam obezite sorununa katkıda bulunacağı gibi sarı nokta hastalığı riskini arttırmaktadır.
  • Sigara kullanımı: Sigara kullanmak da sarı nokta hastalığı riskini arttıran sebeplerden biridir.

Sarı Nokta Hastalığı İçin Ne Tür Tedavi Yöntemleri Bulunmaktadır?

Sarı nokta hastalığı için kesin ve kalıcı bir tedavi yöntemi şimdilik bulunmamaktadır. Ancak görüş kalitesini arttırmaya yönelik ve hastalığın yavaşlamasını hedefleyen yöntemler vardır. Hastalığın türlerine göre uygulanan yöntemler farklılık gösterebilir.

Sarı nokta hastalığının kuru tipinde öncelikle rehabilitasyon hedeflenir ve cerrahi yönteme başvurulabilir. Cerrahi yöntem, göze görüş alanını arttıran bir lens yerleştirilmesini içerir. Sarı nokta hastalığının yaş tipinde ise ilaç kullanımı veya cerrahi yöntemler uygulanabilir. Lazer kullanımı ile anormalliğe neden olan damarlardaki sorunların giderilmesi sağlanır.