Open

0533 810 21 11

0232 999 17 55 / 0553 204 26 20

info@opdrniyazibulbul.com

Eposta Adresimiz

Mistral Ofis Binası, K: 6, D: 67

Çınarlı Ankara Cad. No:15, Konak, İzmir

  • Çınarlı Ankara Cad. No:15 K: 6 D:67 Mistral, İzmir
  • info@opdrniyazibulbul.com

Glokom – Göz Tansiyonu

Teşhis, Tedavi ve Operasyonları

Glokom – Göz Tansiyonu

Glokom Göz Tansiyonu

Glokom (Göz Tansiyonu) Teşhis, Tedavi ve Operasyonları

Glokom, görüş sağlığı için büyük öneme sahip olan göz sinirinde hasar oluşmasına sebep olan bir göz problemidir. Aynı zamanda “karasu hastalığı” ve “göz tansiyonu” olarak da bilinmektedir. Glokom hastalığının göz sinirinde hasar oluşturmasının sebebi normalden yüksek göz içi basıncı oluşmasıdır. Doğru şekilde tedavi edilmediği takdirde glokom kalıcı şekilde görme kaybı gibi ciddi problemlere yol açabilmektedir. 60 yaş üzeri kişilerde oluşan görme kaybının başta gelen sebeplerinden biridir. Glokom hastalığında belirtiler kademeli şekilde ilerlediğinden ötürü çoğunlukla fark edilmeden ilerlemektedir. Bu nedenle düzenli olarak göz muayenesi yaptırmak glokomun erken teşhis ve tedavisi için önemlidir.

Glokom (Göz Tansiyonu) Belirtileri Nelerdir?

Glokom hastalığının en tehlikeli özelliklerinden biri belirtilerinin belirgin olmamasıdır. Sinsice ilerleyen bu rahatsızlık kademeli şekilde göz sağlığınızı geri dönüşü olmayan şekilde bozabilmektedir. Glokomun türü ve ne kadar ilerlediğine bağlı olarak semptomlar değişiklik gösterebilir. Merkezi veya çevresel görüşte düzensiz kör noktalar oluşarak görüşünüzü etkileyebilir. İlerleyen aşamalarda çevresel görüşün iyice daralmasıyla tünel görüşü denilen durum oluşabilir. Bu belirtilerin yanı sıra bazı glokom belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Özellikle sabahları oluşan ağır baş ağrıları.
  • Göz içi basıncının artmasına bağlı olarak gözlerde ağrı.
  • Kimi durumlarda mide bulantısı ve kusma.
  • Bulanık görme veya görüşte ışık halkaları oluşması.
  • Gözlerde kızarıklık ve sertlik.

Tedavi edilmeyen glokom hastalığının zamanla görme kaybına neden olması mümkündür. Belirgin semptomların eksikliğinden dolayı göz tansiyonundan korunmanın en iyi yolu düzenli göz muayeneleridir.

Glokom (Göz Tansiyonu) Teşhisi Nasıl Yapılır?

Glokom hastalığında erken tanı, etkili bir tedavi ve görme kaybını önlemek için çok büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle semptomları çok belirgin olmayan bu hastalığın teşhisi için düzenli göz kontrollerine gitmek gerekir. Göz tansiyonu oluşumunun teşhis edilmesi yalnızca bir doktor tarafından yapılabilmektedir. Glokom teşhisi için yapılan testler çok zaman almaz ve acısızdırlar. Göz tansiyonu tonometre isimli aletlerle ölçülür ve göz sinirinde hasar oluşmuşsa bu hasar değerlendirilir. Eğer göz tansiyonu yüksekse bunun akut mu yoksa kronik bir durum mu olduğu belirlenir.

Duruma göre glokom teşhisi için diğer testlerden de yardım alınır. Görme alanı genişliği ve görme drenaj açısı da test edilebilir. Glokom teşhisinde göz sinirinin muayenesinden de yararlanılır. Göz sinirleri dikkatli şekilde incelenir ve göz içi basıncından dolayı herhangi bir hasar oluşup oluşmadığı tespit edilir. Hekiminiz glokom oluşumundan şüphelendiği takdirde göz sinirine özel görüntüleme testleri uygulanmasını isteyebilir. Tüm bu testler ve incelemelerin ışığında glokom teşhisi yapılmaktadır.

Göz Tansiyonu Oluşmasının Sebepleri Ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Glokom oluşmasının ve bu durumun zamanla görme kaybına dönüşmesinin başlıca nedeni göz sinirinde oluşan hasardır. Bu hasarın temel kaynağının göz içinde sıvı birikmesine bağlı olarak göz içi basıncının artması olduğu düşünülmektedir. Glokom oluşumunda genetik faktörler önemlidir ve ailede bu hastalık bulunan kişilerin olması glokom oluşma riskini arttırmaktadır. Bunun yanında glokom oluşumu özellikle 40 yaş sonrasında görülmektedir ancak daha genç kişilerde de bulunabilir.

Glokom hastalığı için diğer risk faktörleri arasında şeker hastalığı, yüksek tansiyon, miyopluk ve göz yaralanmaları yaşamak gibi durumlar vardır. Ayrıca uzun bir süre boyunca kortizon tedavisi uygulanması sonucunda glokom oluşması riski artmaktadır. Tüm bunlarla birlikte sigara kullanımı da göz tansiyonu probleminin oluşmasını etkileyen sebepler arasındadır.

Eğer ailenizde glokom hastalığı olan kişiler varsa daha yüksek risk altında olmanız muhtemeldir. Bu nedenle glokomun erken teşhis ve tedavisi için düzenli göz muayenesi olmayı unutmamalısınız. Sigara kullanıyorsanız glokom oluşumu ihtimalinizi azaltmak için sigarayı bırakmayı düşünebilirsiniz.

Glokom (Göz Tansiyonu) İçin Ne Tür Tedavi Yöntemleri Bulunmaktadır?

Glokom tedavisinde hastalığın ne kadar ilerlediği büyük önem taşır. Daha erken teşhiste özel göz damlaları veya çeşitli ilaçlarla tedavi süreci gerçekleştirilebilir. Bu ilaçlar genellikle göz tansiyonuna sebep olan sıvıların boşaltılmasını destekleyen veya üretimini yavaşlatan ilaçlardır. Göz damlası ve ilaçların kullanımında doktorunuzun önerilerine harfiyen uymak gerekir. Bunun yanında herhangi bir yan etki oluşması durumunda en kısa sürede doktorunuzu bilgilendirerek uyarılarına göre hareket etmelisiniz.

İlerleyen durumlarda veya acil tedavi lazım görüldüğü zamanlarda cerrahi müdahale gerekli olmaktadır. Glokom için farklı durumlarda çeşitli lazer tedavisi yöntemleri kullanılmaktadır. Bunun yanında “trabekülektomi” ismi verilen bir cerrahi girişim de glokomun tedavi yöntemleri arasında bulunmaktadır.

Görme kaybına kadar ciddi sonuçlara sebep olan glokom hastalığından korunmak için gerekli kontrolleri yaptırmayı unutmayın. Erken teşhisle daha az riskli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Glokomdan korunmak için sağlıklı bir yaşam stili uygulayın ve düzenli olarak göz muayenesi yaptırın.